Competitive Intelligence-ul (CI) este un instrument care, deși deja o componentă stabilă de ani buni a oricărei strategii de business în Occident, în România abia acum începe să își facă simțită prezența.
Am publicat deja articole despre CI, iar site-ul completează și el cu detalii ce și cum te poate ajuta.
Un alt concept care se suprapune frecvent, în diverse moduri, este cel de Business Intelligence.
Așa că ne propunem astăzi, într-o scurtă postare să cităm investopedia.com pentru a identifica diferențele dintre cele două instrumente.
Astfel, CI este considerat actul de a înțelege industria în care o companie este activă și competitorii activi ai acestei companii, astfel încât decidenții companiei beneficiare să poată lua cele mai bune decizii de dezvoltare, optimizare sau pentru creșterea profitabilității.
BI se referă mai mult la instrumente, software-uri și sisteme cu rol vital în procesul de planificare strategică a companiei.
CI poate fi considerat un studiu de piață efectuat de o afacere. În principiu, instrumentele utilizate pentru un studiu de CI și un studiu de piață sunt similare într-un procent semnificativ, deși în cazul CI întrebările la care se caută răspuns sunt mult mai clare și mai targetate decât simplă identificare a unor trenduri de piață, putând include date esențiale privind un competitor precis și acțiunile acestuia, precum și o înțelegere mai profundă a industriei în care compania beneficiară activează.
CI ar trebui să minimalizeze riscurile strategice și să ofere oportunități de maximizare a profitului.
Scopul este identificarea de oportunități și depășirea competiției. De exemplu, o companie poate monitoriza platformele de social media, site-uri și altele pentru a extrage concluzii majore privind planurile și acțiunile unui competitor.
Prin BI sunt înțelese mai ales acele instrumente fizice pe care o companie le folosește pentru a colecta date pentru analize interne. Datele colectate (adesea Big Data), sunt stocate, analizate și pe baza lor se iau, de asemenea, decizii. În general astfel de date sunt colectate din zona de suport clienți, studii de piață, analize CI, performance-ul unui produs și alte analize statistice.
Beneficiile atât BI, cât și CI pot fi în mai multe zone ale afacerii, precum marketizarea unui produs specific, dar și optimizarea campaniilor de marketing în general, predicții ale beneficiilor financiare plecând de la performanțele departamentului de vânzări, dinamică performanțelor angajaților cu decizii în sfera L&D, training-uri, fie plecând de la datele interne și fie de la performanțele sau vulnerabilității competiției etc.