Metoda a fost propusă de Miaoilis în 1990, propunându-și să permită calcularea reach-ului total al unor combinații de produse și selectarea celui/celor mai bune dintre acestea.
TURF este o prescurtare pentru Total Unduplicated Reach and Frequency. Analiza este o formă primară de investigare a pieței și ajută companiile să identific care variante de produs/servicii sunt cele mai atrăgătoare pentru potențiali clienți.
Analiza este folosită în special în nișa de Consumer Packaged Goods (CPG – zona de consumabile, produse ce implică o achiziție de înlocuite precum mâncare, țigări, cosmetică, haine etc), unde oferă indicatori privind cantitatea de produse ce trebuie distribuită regulat pe piețe, dar și forma în care se poate îmbunătăți vânzarea acestora.
De exemplu, o companie își dorește să extindă vânzarea de apă îmbuteliată carbogazoasă. Câte tipuri de astfel de apă e util să lanseze (puternic carbogazificată sau ușor carbogazificată)? Ar trebui să vândă produsul în sticle, în pet? Ce volum ar trebui să aibă recipientul? Pot produce și vinde o astfel de apă cu arome? Ce fel de arome?
Selectarea aleatorie poate conduce la pierderi uriașe. Producerea în cantități prea mari, de asemenea, în timp ce o producție prea mică înseamnă potențiali clienți pierduți.
Analizele TRUF își propun să răspundă la astfel de întrebări, apelând la două criterii:
- Reach: numărul de consumatori interesați de oricare dintre produsele avute în vedere.
- Frecvență: numărul de consumatori interesați de fiecare produs.
Cercetarea poate, de asemenea (și este recomandabil), să includă și produse concurente. Datele colectate și concluziile obținute printr-o astfel de analiză permit companiei să decidă cu privire la oportunitățile unui produs cu anumite caracteristici, raportându-se atât la posibile produse concurente, cât și la existența unor nevoi/preferințe în piață.
Concret, să presupunem că de la 100 de respondenți se obțin următoarele frecvențe pentru fiecare variantă de produs:
- 80 preferă apa carbogazificată ușor
- 70 preferă apa carbogazificată mediu
- 50 preferă apa carbogazificată puternic
- 40 preferă apa cu aromă de piersică
- 30 preferă apa cu aromă de căpșuni
Dacă îți dorești să lansezi doar 3 tipuri de astfel de produs, poate prima tentație ar fi să lansezi primele 3 cele mai agreate variante.
Cu toate acestea, decizia corectă e puțin mai complexă. Aceiași consumatori pot prefera mai multe sortimente. Alegerea primelor 3 variante conduce la pierderea unor consumatori care preferă aromele.
De asemenea, alegerea apei carbogazificate mediu va tinde să concureze/canibalizeze vânzarea celorlalte două sortimente (leușor și puternic carbogazificată). O analiză a frecvenței pe combinații între aromă și grad de carbogazificare s-ar impune pentru o decizie finală cu mai mulți sorți de reușită.
Astfel, chiar dacă mai mulți consumatori ar prefera apa ușor carbozificată, este posibil ca aceasta ă fie sacrificată în final pentru o altă variantă ce permite ca gama să ajungă la mai mulți potențiali clienți.
Datele vor indica după colectare și numărul optim de sortimente ce ar trebui lansate.
Colectarea eficientă de date face din această metodă una extrem de eficientă din perspectiva costului și eficienței.